Kjenner du Feature Manager?

fm1

Treet, Historietreet, Feature Manager – Du har sikkert sett listen på venstre side av skjermen som fyller seg med innhold etter hvert som du tegner. Utover at den viser hva du har gjort, hva gjør den egentlig der? Hva kan du bruke den til?

Feature Manager bestemmer alt som skjer i en SOLIDWORKSfil. Hvis du nettopp har gått over til SOLIDWORKS fra et annet program, eller du er usikker på Feature Manager av andre årsaker, har vi laget denne lille introduksjonen. Du som er en mer øvet SOLIDWORKS bruker kan muligens en del av dette fra før, men les gjerne videre – det kan jo hende du også finner noe nyttig.

Du kan se på Feature Manager som oppskriften på hvordan geometrien i filen skal bygges opp. Denne byggeoppskriften innholder altså en del Features (norsk: egenskaper), og SOLIDWORKS bygger opp modellen basert på hvilken type features som ligger der, hvilke innstillinger hver feature har og hvilken rekkefølge featurene står i.

Men Feature Manager er mer enn bare en oppskrift. Den gjør deg i stand til å ivareta intensjonen du har med designet, altså hvordan produktet ditt skal se ut, hva som skal henge sammen med hva og hva som skal skje når noe må endres. Innholdet i Feature Manager kan manipuleres og endres, men innholdet tas alltid hensyn til når SOLIDWORKS viser modellen.

Hver oppføring i Feature Manager gir en betingelse for hvordan parten skal se ut. For at SOLIDWORKS skal kunne bruke informasjonen i Feature Manager, må betingelsene som står der harmonere med hverandre; et kutt må ha materiale å kutte i, en sketch må ha et plan osv. Og vanligvis går dette helt greit.

Men noen ganger, og spesielt hvis du skal gjøre endringer, har du kanskje lagt merke til at Feature Manager sier ifra ved å markere feil i treet. Disse feilene er Feature Manager sin måte å fortelle at betingelser som er lagt inn tidligere, ikke lenger stemmer med betingelser som legges inn senere.

La oss si du skal bygge et hus, og på den ene veggen skal det være en dør. Døren står i en dørkarm, og dørkarmen er laget som et kutt i veggen. Du ønsker nå å flytte veggen 3 meter til siden. Hva vil da skje med dørkarmen, som er laget som et kutt i veggen? Dersom kuttet er målsatt i forhold til veggen, vil det gå helt fint, men dersom dørkarmen er plassert i forhold til origo, vil kuttet stå igjen når veggen flyttes. Siden kuttet ikke finner det som skal kuttes i, vil det oppstå en feil.

Selv om dette er en feil i modellen som er enkel å rette opp, har de fleste feil slike årsaker; at man gjør en endring som strider imot de betingelsene som ligger der fra før. Feilen med døren kan enkelt løses ved å endre parten slik at kuttet målsettes i forhold til veggen, i stedet for Origo.

Hvis du har oversikt over sammenhengen mellom det som står i Feature Manager og det du ser i modellvinduet, vil det være mye enklere å rette feil. Ofte er det enklere å få denne oversikten hvis:

 • Det er få features i fila
 • Du kjenner innholdet i filen fra før (f.eks. at parten er tegnet av deg selv)
 • At de featuretypene som er brukt, er kjente for deg
 • At featurene er gitt et navn som gjør de lettere å kjenne igjen på modellen
 • At rekkefølgen av features er den rekkefølgen de ble tegnet i – altså at rekkefølgen ikke aktivt er endret av noen
 • Det er få ligninger eller eksterne referanser som dikterer hvordan fila skal se ut

Jo mer fartstid du har i SOLIDWORKS, jo enklere er det å få denne oversikten. Det er alltids noe du ikke har full kontroll over selv, f.eks. hvordan dine kolleger velger å tegne modeller, men et par andre har du kontroll over.

Mange som er nybegynnere med SOLIDWORKS, synes det er forvirrende at ulike features kan henge sammen og påvirke hverandre. Med god oversikt over hva som er hva i Feature Manager, står du godt rustet til å gjøre endringer på filer, og reparere alle feil som måtte oppstå.

Vi skal ikke gå nærmere inn på hva du skal gjøre for å rette feil i SOLIDWORKS – det får du en fyldig gjennomgang av i vårt kurs SOLIDWORKS Essentials. Dersom du virkelig står fast, ringer du ProNor support.

Visste du at det var SOLIDWORKS som var først ute med Feature Manager? Siden har flere konkurrenter kommet med tilsvarende funksjoner. Og hvis du lurte: Feature Manager finner du både i Part, Assembly eller Drawing, og den heter det samme.

About Lars Haaland

Tjenesteansvarlig, ProNor AS. Industridesigner MNID, CSWE. Spesielt interessert i ting som har med modellering, rendering og animasjon å gjøre.
This entry was posted in Bruk av SOLIDWORKS and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kjenner du Feature Manager?

 1. Andreas says:

  Interessant artikkel. Jeg trodde det het treet fordi det stadig vekk blir seende mer og mer ut som et juletre etter hvert som jeg jobber.

  • Lars Haaland says:

   Det stemmer, av og til ser det ut som et juletre, men de røde kulene og trekantede stjernene bør helst fjernes 8)

 2. Pingback: Jobb sentrert og ikke i periferien | ProNor

 3. Pingback: Om vafler og SOLIDWORKS-modeller – eller hvorfor det er lurt å rydde i Feature Manager | ProNor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s