Ny type Spline i SolidWorks 2014

stylesplineikon

SolidWorks har i 2014-utgaven inkludert en ny type spline: Style Spline. Dette splineverktøyet kommer i tillegg til Spline, som fremdeles ligger der.

Les mer om Spline her

Den nye splinen Style Spline er i korte trekk et verktøy for å tegne friformkurver der man klikker for å legge ut punkter, og splinen interpoleres mellom punktene. I verktøyet Spline vil den resulterende kurven passere gjennom alle punktene, mens på Style Spline er det bare start- og sluttpunktet som er sammenfallende med selve kurven.

Hva er grunnen til å ha to typer splineverktøy, hører jeg deg spørre. Grunnen er at det er kjekt å ha begge. Det finnes nemlig modelleringssituasjoner der du har behov for å lage en relasjon mellom et punkt på splinen og en sketch i et annet plan (f.eks. med Pierce). Da er det enklere å bruke “gode gamle” Spline. Selv om det finnes workarounds hvis du heller ønsker å bruke Style Spline, kan jeg tilføye.

splineogstylespline

Hvilken av splinene du vil foretrekke å bruke, er også avhengig av hva du er vant til fra andre programmer, og altså hvilken type kurve du forsøker å lage. Style Spline kan i endel tilfeller være enklere å bruke, så jeg anbefaler at du tar en titt på den.

Teknisk sett er Style Spline en Bézierkurve, mens Spline er en B-Spline. Dette er to matematisk ulike metoder å definere en kurve på. I tillegg til at begge har sine fordeler og ulemper, er implementasjonen av de to kurvetypene i SolidWorks litt ulik. Med Style Spline kan du f.eks. lage splines med høyere matematisk grad enn 3. Hvis du er interessert i flere tekniske detaljer omkring Style Spline anbefaler jeg artikkelen Style Spline: What is it and why is it useful? På den tekniske blog’en til SolidWorks.

About Lars Haaland

Tjenesteansvarlig, ProNor AS. Industridesigner MNID, CSWE. Spesielt interessert i ting som har med modellering, rendering og animasjon å gjøre.
This entry was posted in Bruk av SOLIDWORKS, Modellering, Sketch and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ny type Spline i SolidWorks 2014

  1. Kult! Husker jeg hadde en sak der symmetrisk spline hadde vært kjekt, men har glemt hvem det var for 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s