Historien om jakten på sirupsnipprulla og 3D-printeren Bjarne

Av og til så kommer man over et godt gammelt husholdningsprodukt som man rett og slett ikke finner i butikken. Ofte så ligger skatter gjemt i en skuff hos forrige generasjon og man kan ikke uten videre låne de med seg hjem, spesielt ikke i julestria. Alt virker håpløst og julebaksten er i fare. Hva kan man gjøre i en sånn situasjon?!

Er man utrustet med SolidWorks, en 3D-printer og optimalt sett et skyvelær, så byr ikke dette på noe problem.

Etter at målene er tatt så er det bare å hive seg over SolidWorks for å tegne. Resultatet ble ikke helt identisk, men vi kan kategorisere de små forskjellene som kunstnerisk frihet. Slik ser den altså ut etter en rask rendringsrunde i PhotoView 360.

Deretter så sendte jeg fila mi til Harald, vår 3D-printer guru. Han konverte fila til STL og beregnet materialkostnad. Både plassering i printeren og materialkostnader beregnes direkte i printerens programvare. Man trykker da bare på print, akkurat som i et tekstbehandlingsprogram.

Underveis i selve printprosessen tok jeg et raskt snapshot med telefonen. Modellen bygges altså lagvis, og et støttemateriale i voks legges også ut. Da jeg ankom jobb dagen etter så var modellen ferdig og klar til vask.

Så enkelt kan det altså gjøres, og nå er kakebaksten til neste jul allerede sikret med et nytt godt verktøy. Har du noen pepperkakeformer eller spennende ting du vil printe, så er det selvsagt bare å ta kontakt!

Materialet vi printet rulla i er forøvrig ikke godkjent til bruk i matproduksjon, men tåler oppvaskmaskin. Den originale rulla(inspirasjonskilden) ble en gang produsert av Høyang, så all kreditt til de for et flott redskap.

Vi avslutter med et bilde av; “rulle i solnedgang”:

About Tony Teoh Melkild

Applikasjonsingeniør i ProNor AS med hovedfokus på SOLIDWORKS og SOLIDWORKS Simulation. M.Sc. - Ingeniørvitenskap & IKT - Produktutvikling og Materialer, NTNU 2010.
This entry was posted in Bruk av SOLIDWORKS, Diverse, rendring. Bookmark the permalink.

2 Responses to Historien om jakten på sirupsnipprulla og 3D-printeren Bjarne

 1. Ole Ronny says:

  Hva slags 3D-printer er det brukt her, og hva koster den ferdige delen (selvkost)?

  • Tony Teoh Melkild says:

   Husker jeg ikke feil så ble den printet på Projet 3000 fra 3DSystems. Printet med en minimumsklaring på 0,25 cm i dette tilfellet. Printeren greier finere, men pga. måten skralla ble tegnet på så var det greit med litt klaring så støttevoksen fikk renne lett ut. Mao. så kunne vi printet skralla grovere på en annen maskin også.

   Med et lite forbehold så tror jeg total materialkostnad kom på litt over to hundre kroner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s