Flex – bare lek, eller faktisk nyttig?

Noen vil kanskje gjette at tittelen er et retorisk spørsmål, og det er helt riktig. Selv om Flex av mange oppfattes som en lekefunksjon, har den sine nytteområder. Og der er det ofte ingen gode alternativer!

Man kan leke seg mye med Flex-funksjonen, men der den faktisk kommer til nytte er blant annet for produkter som har ulik form ved produksjon og bruk. Et par eksempler:

  1. Pakningslist som skal rundt noe firkantet, f.eks. et vindu, en skjerm eller mellom elektronikkomponenter. Produksjonsmessig skal denne kappes i et rett stykke, eventuelt med hjørnetilpasninger, mens den bruksmessig skal bøyes til en firkant (eller en annen form for den del). Man kan da modellere én av dem, og bruke Flex til enten å brette den sammen (anbefalt) eller brette den ut (blir fort komplisert eller umulig). Konfigurasjoner kan benyttes for å holde begge varianter i samme fil.
  2. Innpakning for take-away. Denne har vel de fleste hatt i hendene – styroporeske som brettes for å pakke inn maten, men som produseres utbrettet. Også her er det selvfølgelig smart å benytte konfigurasjoner.

En annen kategori er når produksjonsprosessen involverer bøying uten at det er snakk om tynnplate. Et eksempel her er tilhengerfeste. De kan produseres som en stang med kule i enden, som deretter bøyes. Da kan Flex benyttes for å modellere bøyesekvensen.

Så, hvordan bruker man så Flex? De færreste har den på plass i Command Manager, så man finner den under Insert | Features | Flex. Det er fire metoder innebygd i Flex-kommandoen; enkel bøying, tvinning, gradient opp-/nedskalering og strekking. Alle endringer skjer innenfor det området av modellen som du har definert, men dette området vil alltid være definert av to parallelle plan. Du kan plassere og orientere disse i forhold til modell- og referansegeometri for å få best mulig resultat.

Noen tips:

  1. Som oftest er orienteringen viktig – rundt vhilken akse deformasjonen skjer. Høyreklikk på triaden og velg Align Trim Plane Axis eller Bend Axis.
  2. Vanligvis ønsker man å begrense området som manipuleres. Dette oppnår man ved å flyttet på definisjonsplanene, enten manuell draing, eller ved å knytte dem til modellgeometri.
  3. Manipuleringen sentreres rundt hvor triaden står. For å holde litt kontroll vil det lønne seg at denne plasseres i et av de definerende planene. Dette kan oppnås ved å høyreklikke på triaden og velge Move Triad to Plane 1/2.
  4. Hvor mye deformasjon man gjør defineres rett under der man velger hvilken type deformasjon man vil bruke, altså nesten øverst blant valgene.
Lykke til!

About Torbjørn Helland Solhaug

Web analyst, Funka Nu AB
This entry was posted in Bruk av SOLIDWORKS and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s