Utbretting av rør og kjegler

Vi får ganske ofte spørsmål om hvordan man bretter ut en rørmodell slik at produksjonen blir å skjære ut fra en plate, valse platen og sveise åpningen. Dette er fryktelig enkelt – når man vet hvordan.

Metoden fungerer både på modeller laget fra starten av i SolidWorks, og på importert geometri. Forutsetningen er at godstykkelsen er lik i hele modellen, og at det kun er enkeltkrumme flater. En kjegle skal også kunne brettes ut, men det avhenger av at den er laget med grunnlag i en revolve eller extrude. En kjegle fra loft-funksjonen vil normalt sett ikke kunne brettes ut. For importerte modeller er det også viktig at eventuelle importfeil er rettet opp.

Metoden er ganske enkel:

  1. Lag et kutt i form av en sirkelsektor, der senteret er plassert i senter av røret/kjeglen. Bredden på sirkelsektoren har egentlig ingenting å si, det handler egentlig om hvilke muligheter man har i produksjonen. I eksempelet har jeg overdrevet for illustrasjonens del. Poenget med sirkelsektor fremfor bare en firkant er at de resulterende kuttflatene blir liggende normalt på overflaten.
  2. Bruk funksjonen Insert Bends, som man normalt sett finner helt til høyre på Sheet Metal-fliken i Command Manager, alternativt Insert | Sheet Metal | Bends. Velg en av snittkantene og klikk OK.

Dette er én av flere metoder for å konvertere en vanlig solid til en tynnplatedel. For mer informasjon anbefaler vi kurset SolidWorks Sheet Metal.

About Torbjørn Helland Solhaug

Web analyst, Funka Nu AB
This entry was posted in Bruk av SOLIDWORKS and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s